www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Coronavirus Actualizări Coronavirus Informare privind 2019-n CoV
STAREA DE ALERTĂ

ALERT

CALL CENTER COVID DSP NEAMȚ

CALLCENTER

FAX Serviciul de Permanență DSP Neamț

0233215933

MĂSURI GENERALE, VALABILE PE TERITORIUL NAȚIONAL, PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII NOULUI TIP DE CORONAVIRUS

covid

GHIDURI COVID-19

Ghiduri covid

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Linie TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19

telverde.jpg

Ştiri - Departamentul pentru situații de urgență

Ştiri - Departamentul pentru situații de urgență

Coronavirus - 10 reguli de urmat

10 reguli

Întrebări și răspunsuri despre noul coronavirus și clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirusului

faq

Situație COVID-19
All images »
 

Informare privind 2019-n CoV

Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul nu semăna cu niciun alt virus cunoscut. Acest fapt a generat îngrijorări, deoarece atunci când apare un virus nou, nu știm cum afectează oamenii. O săptămână mai târziu, pe 7 ianuarie, autoritățile chineze au confirmat că au identificat un virus nou. Acest virus nou este un coronavirus, o familie de virusuri din care face parte și răceala obișnuită, dar și SARS și MERS. Noul virus a fost numit temporar „2019-nCoV”.

Un coronavirus nou este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care se transmit de la animale la oameni și care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).

Pe baza informațiilor actuale, cea mai probabilă sursă primară a acestui focar pare a fi animală, fiind înregistrată și transmitere de la om la om. Cu toate acestea, suntem încă în etapele de început ale înțelegerii acestui nou virus, de unde provine și cum afectează oamenii, inclusiv cât de severă este infecția și cât de rapid se răspândește de la om la om.

Rapoartele sugerează că infecția 2019-nCoV poate provoca boli ușoare până la grave și poate fi fatală în unele cazuri. Simptomele obișnuite înregistrate includ febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazurile mai severe, infecția poate provoca pneumonie sau sindrom respirator acut sever, în special la cei cu alte afecțiuni cronice de sănătate, și chiar deces.

Recomandări pentru protejarea sănătății

Deoarece este un coronavirus, care de obicei cauzează boli respiratorii, recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la coronavirus și a transmiterii mai multor tipuri de afecțiuni includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
  • Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;
  • Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

OMS continuă să urmărească îndeaproape focarul din China pentru a înțelege mai multe despre el și a-l opri cât mai devreme. Datorită desfășurării cu ușurință a călătoriilor între țări, este de așteptat ca exportul internațional de cazuri de 2019-nCoV să apară în orice țară, inclusiv în Regiunea Europeană. În cazul simptomelor specifice bolilor respiratorii înainte, în timpul sau după călătorie, călătorii sunt rugați să meargă la medic și să spună acestuia că au călătorit recent.

OMS încurajează țările din Regiunea Europeană să continue pregătirea pentru situația în care acest nou virus este importat. Aceasta include detecția promptă a persoanele bolnave, testarea probelor la suspecți, controlul adecvat al infecțiilor și managementul de caz pentru a reduce riscul de răspândire a virusului. Cazurile probabile și confirmate de 2019-nCoV trebuie raportate Biroului OMS pentru Europa.

Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

Pe baza informațiilor disponibile în prezent, OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Este necesar ca autoritățile de sănătate publică și personalul medical să ofere călătorilor din zonele afectate (în prezent orașul Wuhan) informații pentru a reduce riscul general de infecție respiratorie acută, prin:

  • evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
  • acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.

Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț.