www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni

Februarie 2017 - Luna naţională de prevenire a cancerului

Februarie 2017 - Luna naţională de prevenire a cancerului

SLOGAN: „NOI PUTEM. EU POT.”

Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu diferenţe semnificative în indicatorii de morbiditate/mortalitate, factorii de risc, strategia preventivă prin depistare precoce/screening şi accesul la tratament/îngrijiri paliative.

Multe localizări au şanse mari de vindecare dacă sunt depistate din timp şi tratate adecvat, însă depistate în stadii avansate sau netratate, evoluează invariabil spre deces.

Aproximativ 70% din toate decesele prin cancer apar în ţările mediu şi slab dezvoltate. Incidenţa crescută a cancerelor în aceste ţări, este legată şi de absenţa unei infrastrustructuri bine dezvoltate pentru controlul agenţilor infecţioşi oncogeni, absenţa serviciilor preventive şi de screening pentru majoritatea populaţiei, alimentaţie de slabă calitate sau occidentalizarea stilului de viaţă.

În ţările dezvoltate, consumul de tutun, alcool, obezitatea, dieta nesănătoasă cu puţine fructe şi fibre vegetale, sedentarismul şi poluarea aerului urban cresc ratele de incidenţă, în special a cancerului pulmonar, colorectal, mamar şi de prostată.

În prezent, 8,2 milioane de oameni mor anual în lume din cauza cancerului; dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că  decesele cauzate de cancer vor creşte la peste 14 milioane pe an.

În România situaţia se prezintă astfel:

  • la bărbaţi, suntem pe locul 3 în Europa la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian, pe locul 6 la incidenţa cancerului hepatic, pe locul 8  la incidenţa cancerului pulmonar şi pe locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic;
  • la femei, ocupăm primul loc între ţările europene pentru cancerul de col uterin, locul 6 pentru cancerul hepatic şi locul 8 pentru cancerul pulmonar;
  • cumulat pentru ambele sexe, suntem pe locul 3 pentru neoplasmul cavităţii bucale şi neoplasmul faringian, locul 5 pentru cancerul laringian şi locul 6 pentru neoplasmul hepatic.

Conform statisticilor OMS, la nivel mondial 40 % din totalul cancerelor pot fi prevenite. Principalii factorii de risc pentru cancer asupra carora se pot efectua interventii sunt: fumatul/utilizarea tutunului, infectiile, radiatiile ionizante si ultraviolete, aportul redus de fructe si legume, consumul de alcool, inactivitate fizica, obezitate si factorii poluanti din mediu.

Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rectal si de san poate ajuta la depistarea acestor boli timpuriu, de obicei intr-un stadiu in care tratamentele ofera rezultate bune. Vaccinarea poate contribui deasemenea la reducerea riscului de cancer. Vaccinul HPV ajuta la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin si a unor cancere vulvare si vaginale, iar vaccinul împotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.

Scopul campaniei: Sensibilizarea populaţiei asupra cancerului şi a modalităţilor prin care acesta poate fi prevenit.

Tema: Cancerul poate fi prevenit!

Mesaje cheie:

  • Pentru multe forme de cancer există semne şi simptome de avertizare, iar beneficiile depistării precoce a bolii sunt indiscutabile.
  • Prevenţia este cea mai cost-eficientă şi durabilă modalitate prin care se poate reduce povara prin cancer, pe termen lung.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.