Recomandări pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme
admin
Recomandări pentru populația generală
Evitaţi, pe
cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18;
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel
încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura
aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul
de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer
condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample,
din fibre naturale, de culori deschise;
Pe parcursul
zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
Beţi zilnic între 1,5-2
litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. în perioadele de
caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la
fiecare 15 - 20 de minute.
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin)
deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a
organismului împotriva căldurii;
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina
(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece
acestea sunt diuretice;
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene
galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate
de apă;
O doză de
iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
Evitaţi activităţile în exterior care necesită un
consum mare de energie (sport, grădinărit, etc);
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii,
vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar
dacă nu vi le solicită;
Păstraţi
contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu
dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în
locuinţe:
Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi
jaluzelele şi/sau draperiile;
Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura
exterioară este superioară celei din locuinţă.
Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi
dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura
exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Stingeţi sau
scadeţi intensitatea luminii artificiale.
Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu
aveţi nevoie.
Recomandări pentru prevenirea apariţiei de
îmbolnăviri in rândul copiilor
Pentru sugari
si copiii mici
realizarea
unui ambient cat mai normal, ferit de cadura, umiditate excesiva si curenţi de
aer.
Nu se
recomanda introducerea de alimente noi in alimentaţia sugarilor
se va realiza
hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul
solicita
copilul va fi
imbracat lejer, cu hăinuţe din materiale textile si nu va fi scos din casa
decât in afara perioadelor caniculare din zi,
copiii vor
primi apa, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete si foarte bine spalate
mamele care
alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzător cu apa, ceai slab îndulcit,
sucuri naturale. Se va evita in acelaşi timp consumul de cafea sau alcool si
vor avea grija sa menţină o igiena riguroasa a sânului si evident igiena
generala
la cel mai mic
semn de suferinţa al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de
familie care va decide conduita terapeutica
atentie
deosebita se va acorda condiţiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru
mama. Copilul va fi tinut cu hăinuţe sau scutece curate si mama se va ingriji
de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel
puţin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se
va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.
copiilor li se vor face dusuri cu apa la
temperatura camerei.
Pentru copiii
aflaţi in tabere
se vor asigura
condiţii corespunzătoare de cazare,
alimentele
trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.
se va avea
grija de hidratarea corespunzătoare a copiilor
copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joaca va
fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul protejat de
pălăriuţe.
scăldatul,
acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.
Recomandări pentru persoanele vârstnice si cu
afecţiuni cronice
creearea unui
ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului
hidratare
corespunzătoare cu apa, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe
alimentaţia va
fi predominat din legume si fructe proaspete
se vor consuma
numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice
funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor
perisabile
Se recomanda
evitarea consumului de alcool si cafea in timpul caniculei
se va evita
circulaţia in perioadele de vârf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi
imbracaminte uşoara precum si pălărie de protecţie pe cap
persoanele care suferă de anumite afecţiuni isi vor
continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca in
aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice,
renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte
medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la condiţiile existente
menţinerea cu rigurozitate a igienei personale.
Recomandări
pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic
deosebit
aceştia vor
încerca dozarea efortului in funcţie de periodele zilei încercând se evite
excesul de efort in vârfurile de canicula. Daca valorile de căldură sunt foarte
mari se va proceda la stoparea activitatii
se va asigura
hidratarea corespunzătoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietăţi
organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe
făcute in casa fara adaus de conservanti
este total
contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada.
utilizarea unui echipament corespunzător, din
materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii
excesive
Recomandări
pentru angajatori :
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor
fizice;
asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
alternarea efortului dinamic cu cel static;
alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de
repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru
menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
asigurarea necesarului de apa potabila, câte 2 - 4
litri/persoană/schimb;
asigurarea echipamentului individual de protecţie;
asigurarea de duşuri.
Recomandări
generale pentru situaţiile de cod roşu
reduceţi
deplasările la cele esenţiale
nu va
deplasaţi intre orele 11.00-17.00
consumaţi
lichide intre 2- 4 litri /zi
nu consumaţi
alcool
daca faceţi
tratamente pentru afecţiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu
multa apa,
nu scoateţi
copii sub 3 ani afara decât înainte de ora 9 dimineaţa si după ora 20.00
evitati
mâncărurile grele si mesele copioase
folosiţi
serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenta doar in cazuri justificate;
pentru probleme curente de sanatate anunţaţi telefonic medicul de familie.