www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campania de informare „VACCINURILE - PROTECȚIE PENTRU TOȚI!” - aprilie 2021 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare „VACCINURILE - PROTECȚIE PENTRU TOȚI!”, aprilie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare „VACCINURILE - PROTECȚIE PENTRU TOȚI!”, aprilie 2021

Slogan: „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”

Direcţia de Sănătate Publică Neamț desfășoară în luna aprilie 2021 activități de implementare a Campaniei Luna Națională de informare despre VACCINARE care vor include următoarele acțiuni:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină școlară și de familie prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere în unități medico-sanitare, asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Vaccinarea reprezintă acțiunea prin care oamenii pot deveni imuni la boală. Vaccinarea salvează milioane de vieți și este universal recunoscută ca una din cele mai de succes și mai cost-eficiente intervenții de sănătate publică, disponibile la ora actuală. Vaccinurile sunt cea mai bună apărare pe care o avem împotriva bolilor contagioase grave.

Declinul universal al încrederii publice în vaccinare este o cauză de îngrijorare și o provocare majoră pentru experții din Sănătate Publică. Scepticismul legat de intervențiile de vaccinare se referă la întârziere în acceptare sau chiar la refuzul vaccinărilor, în ciuda existenței și funcționării acestor servicii medicale.

Factorii implicați includ: o acceptare scăzută a unor riscuri minime, lipsa de informații solide, diferențe în abordarea de evaluare și implementare de vaccinuri noi și controversele din media.

În România, în perioada 2016-2020 au fost confirmate 20204 cazuri de rujeolă, din care 64 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat și 2 cazuri gripa cu virus B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

În judeţul Neamţ, în anul 2020, s-au confirmat 118 cazuri de rujeolă (69 în mediul urban și 49 în mediul rural), iar în trimestrul I al anului 2021 nu s-a confirmat nici un caz de de rujeolă. În anul 2020 au fost imunizați 6260 de copii cu vaccin ROR. În sezonul de gripă 2019 - 2020  s-au înregistrat 248 cazuri de gripă (cu 108 internări și 1 deces), iar in sezonul de gripă 2020 -2021 s-a înregistrat 1 caz de gripă confirmată clinic. În sezonul de gripă 2019 - 2020  populația a fost imunizată cu 43.743 de doze de vaccin gripal, iar în sezonul de gripă 2020-2021 s-au efectuat 71.932 de doze de vaccin gripal.

Epidemia de COVID-19 care a debutat la sfârșitul anului 2019 a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internațional al personalului medical”, ca recunoaștere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenței medicale în timpul și în pofida pandemiei de COVID-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume.

OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), 26.04 - 02.05.2021

Anul acesta 2021, SEV are o semnificație specială, pe fondul pandemiei de COVID-19. Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, Campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea și informarea populației despre vaccinurile anti-Covid disponibile și rolul OMS în asigurarea distribuției echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – “United Action for Better Health in Europe”.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2021 încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare.

Campania IEC pentru celebrarea Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.