www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Situaţii de urgență Căderi de zăpadă și temperaturi scăzute

RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA CU TEMPERATURI SCĂZUTE

RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA CU TEMPERATURI SCĂZUTE

Temperaturile scăzute afectează sănătatea tuturor celor care nu se protejează corespunzător, însă categoriile cele mai afectate de ger sunt: vârstele extreme (copiii şi vârstnicii); persoanele cu afecţiuni cardiace ( HTA, cardiopatie ischemica) si neurologice; persoanele cu afecţiuni respiratorii, afecțiuni vasculare periferice (arterita), diabet zaharat, infecţii, malnutriție; persoanele care lucreazăîn spaţii deschise (sectorul forestier, comercianții ambulanți, din piețe, jandarmii, poliţiştii); persoanele fără adăpost, alcoolicii.

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, facem următoarele recomandări populației:

  1. Să evite deplasările în spaţii deschiseşi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, se vor folosi mijloacele de protecţie adecvate-căciulă, fular, mănuşi, şosete de bumbac sau de lână, încălţăminte şi îmbrăcăminte călduroasă.
  2. Să evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute pentru a evita hipotermia şi degerăturile (degerăturile afectează în principal mâinileşi picioarele dar şi urechile, nasul, obrajii). În cazul în care au apărut degerăturile trebuie evitatăautomedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.
  3. Locuinţele trebuie încălzite corespunzător (18-22 grade C), evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.
  4. Alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine - carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate - uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului.
  5. Se va evita consumul băuturilor alcoolice (alcoolul creează o vasodilatație periferica care sporește pierderile de căldură din corp, determinăsomnolenţă şi scade reacţiile organismului).
  6. Pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea in aer liber, in frig, se recomandă consumul de ceai cald 0,5-1 litru.
  7. În cazul deplasărilor cu maşina trebuie să avem lichide (apă, ceai) şi alimente pentru 24 de ore, precum şi pături pentru a se asigura încălzirea.

        Copyright © 2004-2023 Direcția de Sănătate Publică Neamț.