www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campanii Informare-Educare-Comunicare Arhiva Campania SĂNĂTATEA MINTALĂ „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”, ianuarie 2021 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania SĂNĂTATEA MINTALĂ „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”, ianuarie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania SĂNĂTATEA MINTALĂ „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”, ianuarie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania SĂNĂTATEA MINTALĂ „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”, ianuarie 2021

Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității.

Pentru cetățeni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională. Pentru societăți, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.

Înțelegerea sănătății mintale, atât pentru pacienți în mod individual, cât și pentru familie, precum și pentru autoritățile publice, depinde și de existența unui diagnostic precis și coerent. Identificarea și promovarea celor mai bune practici de diagnostic precoce al bolii mintale este necesară în vederea optimizării utilizării intervențiilor în stadiile timpurii, în care sunt cele mai eficiente. Prin diagnosticări și intervenții precoce s-ar putea întârzia progresul bolii către stadii avansate, obținându-se astfel o amânare a instituționalizării și o reducere a costurilor ridicate generate de îngrijirea terminală (pe termen lung).

În anul 2019, în România, prevalența tulburărilor mentale și de comportament a fost de 2592,3 la 100.000 de locuitori, în creștere față de anul 2018 când a avut valoarea de 2444,4 la 100.000 de locuitori.

În județul Neamț, la sfârșitul anului 2019, în cabinetele medicilor de familie, erau rămași în evidență cu tulburări mentale și de comportament 13640 de bolnavi (5706 în mediul utban și 7934 în mediul rural), în creștere față de anul 2018 când erau rămași în evidență 13.031 de bolnavi (5592 în mediul urban și 7439 în mediul rural) și față de sfârșitul anului 2017 când erau rămași  în evidență 12.748 bolnavi (5304 în mediul urban și 7444 în mediul rural).

În primele 9 luni ale anului 2020, în cabinetele medicilor de familie, erau rămași în evidență cu tulburări mentale și de comportament 13.766 de bolnavi (5762 în mediul urban și 8004 în mediul rural).

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată.

Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie.

Scopul campaniei: creșterea nivelului de informare și conștientizare a copiilor, adolescenților și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical și educațional privind problematica sănătății mintale.

Sloganul campaniei este: „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”

Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, realizează următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • diseminarea pe mail către colegi, asistenții medicali comunitari, mediatori sanitari, personalul cabinetelor medicale școlare și pe facebook a linkului pentru accesarea chestionarului referitor la depresie și autism, realizat de INSP București;
  • tipărirea de postere precum și distribuirea lor în spitalele din județ și asistenților medicali comunitari;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică. 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.