www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare-educare-comunicare ”Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!” - mai 2022

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare-educare-comunicare ”Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!” - mai 2022

La nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011‐2020 a scăzut de la 57117 (în anul 2011) la 52350 (în anul 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenţei de la 283,5‰oo locuitori în 2011 la 271,8‰oo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID‐19).

În ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8‰oo locuitori în 2011 la 232.3‰oo locuitori în 2017. Ȋn anul 2020 ȋn contextul pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0‰oo.

În judeţul Neamţ, în cursul anului 2021 s-au înregistrat 1557 de cazuri noi de cancer (723 în mediul urban și 834 în mediul rural) în ușoară creștere față de anul 2020 când au fost înregistrate 1513 cazuri noi de cancer (691 în mediul urban și 822 în mediul rural). La sfârșitul anului 2021 erau rămași în evidența dispensarului de oncologie 13.945 de bolnavi de cancer.

În anul 2021, cele mai multe cazuri noi de cancer s-au înregistrat pentru cancerul colorectal (117 cazuri) urmat de cancerul de sân (94 de cazuri), cancerul bronhopulmonar (81 de cazuri) și cancerul prostată (63 de cazuri).

În primul trimestru al anului 2022 s-au înregistrat 409 cazuri noi de cancer (191 în mediul urban și 218 în mediul rural) și erau rămaşi în evidenţa dispensarului judeţean de oncologie, 14.060 de bolnavi cu cancer (7484 în urban şi 6576 în rural).

În anul 2021 s-au înregistrat 965 de decese prin cancer (398 în urban şi 567 în rural), iar în primul trimestru al anului 2022 s-au înregistrat 249 de decese (96 în mediul urban și 153 în mediul rural).

La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.

În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli

Desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, campania privind cancerul are ca temă în 2022, Și tu poți preveni cancerul!”.  Scopul campaniei este de conștientizare a populației asupra factorilor de risc comportamentali, care pot declanșa sau favoriza evoluția cancerului!

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației asupra:

  • importanței cunoașterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariția cancerului;
  • măsurilor active de diminuare a factorilor de risc comportamentali (renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, controlul greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos, etc) .

     Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • informarea corectă asupra diferiților factori de risc este esențială pentru eficacitatea prevenției și diminuarea efectelor nocive ale acestora;
  • anumite tipuri de cancere ( pulmonar, de sân, colorectal,etc) pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos;
  • conștientizarea impactului factorilor de risc comportamentali în declanșarea cancerului vă poate salva viața.

    La nivel județean, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va desfășura următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua medicilor de familie, rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină  școlară prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în unitățile școlare derulate de personalul cabintelor medicale școlare și asistenţii medicali comunitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.