www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Screeningul pentru depistarea precococe activa a cancerului de col uterin

COMUNICAT DE PRESĂ - Screeningul pentru depistarea precococe activa a cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii a  organizat miercuri 20.06.2012 o videoconferinta cu tema „Screeningul pentru depistarea precococe activa a cancerului de col uterin” unde s-a dezbatut aplicarea Ordinului Ministerului Sanatatii  şi al Preşedintelui CNAS nr. 537/175/2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, care a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 394/13.06.2012, partea I.

Urmare acestei videoconferinte va aducem la cunostinta ca incepand cu 01.08.2012 se declanseaza programul de Screening pentru depistarea precococe activa a cancerului de col uterin.

Romania ocupa locul II in Europa in ceea ce priveste incidenta bolii, dar si in ce priveste mortalitatea prin cancer de col.

  • Subprogramul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin, reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne.
  • Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine.
  • Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
  • Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale.
  • Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora.

Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele:

  1. depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;
  2. îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
  3. creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Activităţi:

  • In perioada 18-30 iunie are loc constituirea  Unitatii nationale de managementcu structura funcţională, fără personalitate juridică, în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Bucureşti si a retelelor de screening.
  • Unitatatea regionala de management pentru judetul Neamt este Institutul Oncologic Iasi.
  • In perioada 2-15 iulie  are loc procedura de selectare a unitatilor sanitare cu paturi care indeplinesc criteriile prevazute in prezentele norme metodologice ,in vederea participarii la suprogram.
  • In perioada 19-31 iulie se vor incheia  contracte intre  Casa de Asigurari de Sanatate si Furnizorii de servicii medicale din cadrul subprogramului, validati de catre UMP regionala , care sunt reprezentaţi de unitățile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate obstetrică-ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care fac dovada organizării unei rețele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
  • Dupa validarea furnizorilor, DSP va pune la dispozitia medicilor de familie intrati in program, formularele FS1, care vor reprezenta , de fapt „biletul de trimitere” pentru persoana intrata in screening
  •  Serviciile medicale specifice efectuate în cadrul screening-ului pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin sunt:
  • informarea și consilierea femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin și mobilizarea populației eligibile pentru testarea Babeș-Papanicolaou;
  • recoltarea, etalarea şi fixarea materialului celular cervical;
  • colorarea Babeş-Papanicolaou, citirea rezultatului în sistem Bethesda 2001 şi interpretarea rezultatului testului Babeş-Papanicolaou;
  • stabilirea conduitei corespunzătoare rezultatului testului Babeş-Papanicolaou;
  • managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.
  • În vederea includerii în cadrul rețelelor de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, cabinetele de asistență medicală primară se adresează unităţii sanitare cu paturi care organizează rețeaua, printr-o cerere de includere însoțită de documente ce fac dovada relaţiei contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară;
  • Includerea cabinetelor de asistenţă medicală primară în rețeaua de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin a unităților sanitare cu paturi se realizează în baza contractelor încheiate între aceste structuri sanitare.
  • Fiecare cabinet de asistenţă medicală primară poate fi inclus într-o singură reţea de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
  • UMP Natinal recomanda ca mobilizarea persoanelor eligibile in vederea consultarii , recoltarii si consilierii sa se faca in luna de nastere a acesteia.
  • Intre 16 si 18 iulie 2012 vor fi repartizate UMP Regionale si CAS Judetene sumele alocate programului.

Informații suplimentare privind derularea programului pot fi obținute la DSP Neamt – Compartimentul Evaluarea și Promovarea sănătății și la UMP Regionala din cadrul Institutului Oncologic Iași.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.