www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19, în județul Neamț, la 11 septembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19, în județul Neamț, la 11 septembrie 2020

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 2.531 cazuri covid-19.

Au fost raportate 91 decese - 43 de femei și 48 de bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 12.453 persoane, fiind lucrate în total 36.577 teste. 37,53 % din testări sunt realizate la Spitalele din județul Neamț.

Începând cu 1 august a.c. au fost înregistrate 1.199 cazuri.

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt municipiul Roman cu 185 cazuri și Piatra Neamț cu 113 cazuri.

Localitățile cu incidență cumulată peste 1 caz la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, sunt:

LOCALITATE

CAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE

DOCHIA

2,78

MUNICIPIUL ROMAN

2,68

ALEXANDRU CEL BUN

2,47

RĂZBOIENI

2,31

POIANA TEIULUI

2,06

BODEŞTI

1,52

DĂMUC

1,34

ORAŞ BICAZ

1,09

MUNICIPIUL PIATRA-NEAMŢ

1,01

TRIFEŞTI

1,00

Tabel 1 Infectări la 1.000 de locuitori , în ultimele 14 zile

Grafic 11.09.2020

Grafic 1 Cazuri confirmate, în ultimele 14 zile

În perioada 5 septembrie - 11 septembrie au fost raportate 249 cazuri noi și 3 decese (3 bărbați, cu vârste cuprinse între 43 și 85 de ani).

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare:

1. În CSPAH Roman, a fost depistat, în data de 09.09.2020 un focar covid-19. În total sunt infectați 29 de beneficiari, care au fost internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și 9 salariați. Pentru 76 de beneficiari a fost instituită măsura de carantină. Pacienții si personalul medico-sanitar sunt supravegheați clinic și epidemiologic.

2. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost depistate 3 focare COVID-19, în cadrul Serviciului Achiziții, Aprovizionare, Transport, T.E.S.A. și Tehnic. În total sunt infectați 18 salariați. Persoanele au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Toți contacții direcți cu caz confirmat COVID au fost testați in zilele 6-7 de la ultimul contact posibil infectant. A fost făcută dezinfecția prin nebulizare cu dezinfectant de nivel înalt pe baza de agenți oxidanți in birourile si spatiile comune de tranzit.

3. În cadrul a 2 societăți de producție din municipiul Roman au fost identificate 2 focare COVID-19. În total 22 de persoane sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2 și au fost izolate în spitalele suport
covid-19 din județ. Anchetele sunt în derulare.

În prezent, 268 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din județul Neamț. 9 persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internați 43 suspecți. Din spitalele din județul Neamț au fost externate 1.750 persoane.

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 2.779 decizii de carantinare și 563 decizii de prelungire a izolării.

Reguli igienice și îndrumări pentru persoanele carantinate/izolate

Persoanele aflate în carantină/izolare, precum şi familiile/persoanele din aceeași locuință sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice şi îndrumări:

1.      Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiţionat sau aerisirea cu geamurile deschise).

2.      Persoana carantinată/izolată îşi limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spaţiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spaţii ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor;

3.      Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanţă de cel puţin 1 m faţă de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).

4.      Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte şi după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei şi ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă şi săpun.

5.      Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă şi săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosinţă pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obişnuite curate şi vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil.

6.      Lenjeria şi ustensile de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curăţate cu apă şi detergenţi obişnuiţi după utilizare şi pot fi reutilizate.

7.      Suprafeţele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului şi alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăţă şi se dezinfectează zilnic.

8.      Suprafeţele băilor şi toaletelor se curăţă şi se dezinfectează cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor cel puţin o dată pe zi.

9.      Hainele, lenjeria de pat şi prosoapele de baie şi de mâini ale persoanei izolate se curăţă cu detergent obişnuit, folosind maşina de spălat la 60 - 90°C, şi vor fi uscate bine.

10.  Atunci când strănută sau tuşesc, persoanele izolate/carantinate îşi acoperă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă sau strănută/tuşesc în plica cotului. Şerveţelul de unică folosinţă se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmat de spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie, durere în gât, se va contacta sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.