www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 30 august 2022

COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 30 august 2022

Până astăzi, 30 august 2022, în județul Neamț au fost confirmate 47.494 de cazuri noi de infectare cu SARS Cov 2 și 2.453 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.645 de decese.

În ultimele 7 zile, 397 de persoane, din care 45 de copii, au fost confirmate cu Covid – 19, cu 178 mai puține decât în săptămâna anterioară. Din cele 397 persoane infectate, 154 erau vaccinate împotriva covid-19.
În acest interval au decedat 5 persoane – 3 femei și 2 bărbați, cu vârste între 67 și 98 de ani, cu multiple comorbidități cardiovasculare și oncologice. O persoană din cele 5 decedate era vaccinată.

grafic 1
Grafic  1 Cazuri de COVID-19, 01.07-30.08.2022

În prezent, 100 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 6 copii.
51% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 24 persoane din cele internate sunt vaccinate. În secția ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internate 2 persoane confirmate COVID-19. Unul dintre cei 2 pacienți internați în ATI este vaccinat împotriva COVID-19.

grafic 2
Grafic  2 Cazuri de COVID-19 internate până la 30.08.2022

27 de persoane au fost evaluate în Centrele de evaluare COVID-19 din județ în ultimele 7 zile. 18 de persoane au primit tratament ambulatoriu cu antivirale – Molnupiravir sau Favipiravir.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend ușor descrescător și a ajuns, astăzi, la 1,94 cazuri la 1.000 de locuitori. 5 UAT-uri au peste 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

grafic 3
Grafic  3 Incidența COVID-19, 01.07-30.08.2022

În ultima săptămână au fost testate 2.390 persoane, fiind procesate 2.743 de teste, din care 74% teste rapide antigenice. 422 de teste rapide au fost efectuate de către medicii de familie, în 59 de cabinete de medicină de familie.

Procentul de pozitivare a testelor este de 20%.
Au fost testate până în prezent 187.413 de persoane, fiind lucrate în total 463.129 de teste.

grafic 4
Grafic  4 Testare COVID-19, 01.07-30.08.2022

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate
COVID-19 pozitiv. Pacienților li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.
Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. Au fost depistate 2 noi focare COVID-19 în 2 unități sanitare cu paturi  - în total sunt infectate sunt infectate 10 de persoane.

Întoarcerea la școală în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Având în vedere reluarea activității didactice în cadrul unităților de învățământ, reamintim câteva recomandări de conduită generală:

Recomandări pentru părinţi:

  1. Evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală.
  2. În situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală.
  3. Comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.
  4. În cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, trebuie să vă prezentați imediat la unitatea şcolară pentru preluarea lui şi veți contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz.
  5. Discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
  6. Acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale.
  7. Încurajați-vă copiii să pună întrebări și să își exprime sentimentele în fața dumneavoastră sau a profesorilor.
  8. Învățați-i pe copii și insistați asupra bunelor practici de igienă.
  9. Sfătuiţi-vă copilul să nu consume în comun alimente sau băuturi şi să evite schimbul cu alţi elevi a obiectelor de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.).
  10. Curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.).
  11. Coordonați-vă cu conducerea școlii pentru a primi informații și întrebați cum puteți contribui la eforturile școlii de a spori siguranța (la ședințe cu părinții etc.).

Recomandări pentru elevi:

1.       Protejează-te pe tine și pe ceilalți

  • Spală-te pe mâini frecvent, întotdeauna cu săpun și apă, cel puțin 20 de secunde.
  • Amintește-ți să nu îți atingi fața.
  • Nu folosi cești, tacâmuri, alimente sau băuturi la comun cu ceilalți.

2.       Fii printre primii care se asigură că tu, școala ta, familia și comunitatea ta sunteți în siguranță.

  • Pune întrebări despre infecția provocată de coronavirus, simptome, complicații, cum se transmite și cum se poate preveni transmiterea; învață și informează-te din surse de încredere.
  • Transmite familiei, prietenilor și, în special, copiilor de vârste mici ce ai învățat despre prevenirea bolii.
  • Fii un exemplu pentru ceilalți, strănutând sau tușind în pliul cotului și spălându-te pe mâini, mai ales pentru membrii tineri ai familiei.

3.       Nu îți stigmatiza colegii și nu tachina pe nimeni din cauza bolii sale; nu uita că virusul nu ține cont de frontiere geografice, etnie, vârstă, abilități sau gen.

4.       Spune-le părinților sau unui alt membru al familiei ori celor care te îngrijesc dacă te simți rău și cere să rămâi acasă.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.