www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 5 februarie 2022

COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 5 februarie 2022

Situația Covid-19

 

Până astăzi, 5 februarie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 40.500 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2.

1.257 de  persoane au fost testate pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 29 ianuarie – 5 februarie 2022, au fost confirmate 2.441 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 290 de copii au fost confirmati covid – 19 pozitivi în acest interval și 1.024 din persoanele confirmate erau vaccinate împotriva covid-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 10,65 cazuri la 1.000 de locuitori. 43 UAT-uri au peste 6 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori

Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.477 de decese. În perioada 29 ianuarie – 5 februarie 2022 au decedat 15 persoane  – 9 bărbați și 6 femei, cu vârste între 35 și 89 de ani, cu antecendente patologice, obezitatea și bolile cardio-vasculare fiind preponderente. Două persoane din cele decedate în acest interval erau vaccinate.

Au fost testate până în prezent 153.362 de persoane, fiind lucrate în total 353.865 de teste.
În intervalul 29 ianuarie – 5 februarie 2022 au fost efectuate 10.125 de teste, din care 67% teste rapide antigenice. Procentul de pozitivare este de 27%.

REAMINTIM URMĂTOARELE:

  1. Confirmarea diagnosticului COVID-19 se face prin obţinerea unui rezultat pozitiv la testul RT-PCR sau la test antigenic rapid.
  2. Testul antigenic rapid este de uz profesional - prelevarea probei,  interpretarea și raportarea rezultatelor este făcută de către personal medical calificat în cadrul unei unități sanitare sau de către Serviciul Județean de Ambulanță, la solicitarea medicului de familie!
  3. Persoanele cu simptome specifice covid-19 pot efectua imediat un test rapid de antigen. În cazul în care prezentați simptome dar testul rapid antigen are rezultat negativ este necesară testarea RT-PCR.
  4. În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană înfectată cu SARS Cov 2 ar trebui să aşteptați trei până la cinci zile înainte de a efectua un test rapid. Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ.
  5. Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.
  6. Testarea pentru populație este gratuită în centrele de permanență și în cabinetele medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.
  7. Lista centrelor de permanență din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică - secțiunea Coronavirus - Situație centre de permanență în care sunt efectuate testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ. Programul acestor centre este de luni până vineri în intervalul orar 15.00-8.00 și non-stop în week-end.
  8. Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății - secțiunea Situație cabinete medici de familie - testare rapidă și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică - secțiunea Coronavirus - Situație cabinete medici de familie care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ.

Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. A fost depistat un focar COVID-19 în într-un centru rezidential  –  4 de persoane sunt infectate și 2 focare într-o unitate sanitară cu paturi - 17 persoane sunt infectate.

În cadrul anchetelor epidemiologice sunt identificate, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate, toate persoanelor care au fost în contact apropiat cu un caz nou descoperit. Urmare anchetelor epidemiologice, până la 5 februarie 2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 29.686 decizii de carantinare și 30.204 decizii de izolare.

În prezent, 298 de persoane confirmate COVID-19, din care 4 copii, sunt internate în spitalele din județ. 66% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 13 persoane.

Din analiza datelor colectate în ultimele 14 zile, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, se observă următoarele:

  • 60% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 înregistrate sunt nevaccinate.
  • 76% din cazurile de COVID-19 spitalizate sunt la persoane nevaccinate.
  • 82% persoanele care au decedat de COVID-19 erau nevaccinate.

Direcțiade Sănătate Publică Neamț a primit 950 de cutii de Lagevrio (molnupiravir) care a fost distribuit către spitalele cu centre de evaluare din județ, fiind asigurat tratamentul a 950 de persoane cu  forme uşoare până la moderate de COVID-19.

Antivirale Orale

Antiviralele orale sunt medicamente care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor.

Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19.

Pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

FAVIPIRAVIR

Este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI.

Atenționări:

  • Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.
  • Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.
  • În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu favipiravir și să consulte imediat medicul.
  • Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.
  • Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia. În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă.
  • Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacienţii de sex masculin nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.
  • Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.
  • Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea de favipiravir în cazul apariției acestor simptome!
  • Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric.

Interacțiuni cu alte medicamente:

  • În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic Repaglinidă, Favipiravir se va utiliza cu precauție deoarece asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la Repaglinidă.

MOLNUPIRAVIR

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.

Molnupiravir NU este autorizat pentru:

  • Utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
  • Tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID19.
  • Utilizare mai mult de cinci zile consecutive.
  • Prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Precauții legate de sarcină și alăptare la administrarea de Molnupiravir:

  • Medicamentul este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare.
  • Femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.

Favipiravir și Molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.

În județul Neamț sunt organizate 3 centre de evaluare a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2:

  • în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț – Piatra Neamț, bd-ul Traian, nr. 1-3, tel. 0744 702041, program de activitate - luni-vineri, 8-14,
  • în locația Compartimentului Îngrijiri Paliative a Spitalului Municipal de Urgență Roman – Roman, str. Tineretului, nr. 28, tel. 0745 526586, program de activitate - luni-vineri, 7-19,
  • în cadrul Ambulatoriului de Boli Infecțioase al Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț – Târgu Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 35, tel. 0787 733430, program de activitate - luni-vineri, 8-15.

În săptămâna 31 ianuarie – 5 februarie 2022, 72 de persoane au fost evaluate în aceste centre.

 FOARTE IMPORTANT!

Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în COVID-19 NU a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic.

Utilizarea acestui medicament fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport.

TRATAMENTELE CU IVERMECTINĂ ȘI AZITROMICINĂ NU SUNT EFICIENTE ÎN COVID-19 ȘI NU TREBUIE UTILIZATE. UTILIZAREA ACESTORA VĂ POATE PUNE VIAȚA ÎN PERICOL!

Vaccinarea împotriva Covid-19

Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 297.510 doze de vaccin împotriva covid-19, în 76 tranșe.

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 270,874 doze de vaccin, din care
88.663 doza a 2-a. Din data de 28 septembrie 31.006 persoane au fost vaccinate cu doza a 3-a. Au fost raportate 60 de reacții adverse locale și generale. Au fost raportate 2 reacții adverse la administrarea dozei a 3-a de vaccin.

27 de copii cu vârsta între 5 și 11 ani au fost vaccinați cu vaccinul pediatric împotriva COVID-19. Nu au fost raportate reacții adverse.

În 93 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 19.608 de persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 724 persoane cu vaccinul Pfizer. 12.207 de persoane au fost vaccinate, cu schemă completă, în mediul rural, în 56 de cabinete de medicina de familie.

Conform Registrului Electronic de Vaccinări, 152.372 de persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 71.227 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară.

Echipele mobile de vaccinare au vaccinat săptămâna aceasta 60 de persoane din Botesti, Gheraiesti și Podoleni și persoane nedeplasabile din Piatra Neamț și Roman.

Săptămâna viitoare sunt programate acțiuni de vaccinare în Văleni și Tazlău.

Vă reamintim că pentru a fi imunizați prin intermediul echipelor mobile, trebuie să anunțați la primării, la cabinetele medicilor de familie, asistenții medicali comunitari sau  asistenții sociali intenția de vaccinare. Vă puteți vaccina cu Pfizer sau Johnson& Johnson.

În perioada 29 ianuarie – 4 februarie 2022 au fost administrate 1.633 de doze de vaccin. 320 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 217 de persoane au fost vaccinate în 22 de cabinete medicale de familie.

 

Tabel 1 Doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate în perioada 29 ianuarie – 4 februarie 2022

Ziua

Total doze administrate
(D1+D2+D3)

Doza 1

Doza 2

Doza 3

29-01-2022

196

32

65

99

30-01-2022

152

30

34

88

31-01-2022

292

61

86

145

01-02-2022

285

87

73

125

02-02-2022

258

85

80

93

03-02-2022

186

47

62

77

04-02-2022

264

41

95

128

Total

1.633

383

495

755

Locațiile de vaccinare din județul Neamț

  1. Piatra Neamţ:
    • „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
    • „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer
  2. Roman: „Colegiul Tehnic Miron Costin”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer,
  3. Tirgu Neamt: „Sală sport - Club Sportiv”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
  4. Roznov: „Scoala de arta si meserii”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
  5. Bicaz: „Bloc ANL”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
  6. Savinesti: „Cămin Cultural”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson,
  7. Zanesti: „Fost dispensar Uman”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna.

106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid. În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina cu vaccinul Pfizer și Johnson& Johnson. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet!

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

Vaccinarea femeilor însărcinate sau care alăptează

Vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 sunt sigure, eficiente și este puțin probabil să prezinte un risc pentru femeile însărcinate sau pentru copiii lor nenăscuți.

Vaccinarea este recomandată în special femeilor însărcinate care prezintă un risc crescut de a face o formă de boală gravă:

  • au  vârsta de 35 de ani și peste,
  • au afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul și afecțiunile cardiace,
  • au expunere ridicată la COVID-19
  • au indice de masă corporală ridicat.

Sarcina nu este o contraindicație pentru niciunul dintre vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 și nu există un risc crescut de complicații ale sarcinii, avort spontan sau pierdere a sarcinii.

Toate vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru femeile însărcinate în toate etapele sarcinii. Antecedentele de șoc anafilactic la orice componentă a vaccinului reprezintă o contraindicație la vaccinare. Dacă șocul anafilactic apare după prima doză de vaccin, nu trebuie administrată a doua doză a acelui vaccin.

VACCINURILE ÎMPOTRIVA COVID-19 NU PROVOACĂ INFERTILITATE!

Vaccinurile COVID-19 nu provoacă infertilitate. Un mit care circulă în acest moment sugerează că vaccinurile COVID-19 cauzează infertilitate.

Multe femei din întreaga lume să ezite, rămânând nevaccinate și neprotejate. Milioane de persoane din întreaga lume, inclusiv femei, s-au vaccinat; nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile COVID-19 afectează fertilitatea la femei sau bărbați.

Femeile și bărbații pot fi asigurați că vaccinurile COVID-19 nu le vor afecta fertilitatea. Nu există pe piață un vaccin care să scadă capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.

NU TREBUIE SĂ FACEȚI UN TEST DE SARCINĂ ÎNAINTE DE VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19

Nu este necesară efectuarea unui test de sarcină înainte de vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent nu conțin virusuri vii și nu pot dăuna nici femeilor însărcinate, nici fătului în curs de dezvoltare.

Toate femeile care plănuiesc să aibă un copil în viitorul apropiat se pot vaccina împotriva COVID-19.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

1. Pot femeile însărcinate să se vaccineze împotriva COVID-19?

Femeile însărcinate se pot vaccina împotriva COVID-19, după consultarea cu medicului de familie și a medicului curant. Femeile însărcinate prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire severă de COVID-19, spitalizare și deces atunci când sunt infectate cu virusul. Beneficiile vaccinării depășesc cu mult orice riscuri potențiale.

2. De ce ar trebui să se vaccineze femeile însărcinate?

Femeile însărcinate, în special cele cu comorbidități și cu un risc mai mare de expunere virală (de exemplu, cele ce lucrează în domeniul medical), ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja împotriva formelor grave de COVID-19, a spitalizărilor și a decesului.

Femeile însărcinate nevaccinate prezintă un risc crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19, de a fi spitalizate și de a muri atunci când sunt infectate cu virusul COVID-19, în comparație cu femeile însărcinate vaccinate.

3. Se poate face boala COVID-19 ca rezultat al vaccinării împotriva COVID-19?

Nu, nu se poate face boala COVID-19 ca rezultat al vaccinării împotriva COVID-19. Vaccinul nu conține virusuri vii.

4. Femeile însărcinate pot prezenta reacții adverse severe după vaccinare, prin comparație cu alte persoane?

Vaccinurile COVID-19 pot provoca oricui febră ușoară, durere sau roșeață la locul injectării. Efectele adverse grave sunt rare, iar femeile însărcinate nu au raportat efecte secundare diferite față de femeile care nu sunt însărcinate după vaccinarea împotriva COVID-19.

5. Sunt vaccinurile COVID-19 recomandate femeilor care alăptează?

Da. Vaccinarea femeilor care alăptează este,recomandată. Eficacitatea și siguranța vaccinului pentru femeile care alăptează sunt similare cu cele pentru alte persoane și, de asemenea, este puțin probabil ca vaccinurile să prezinte un risc pentru copilul care este alăptat. Nu trebuie să opriți alăptarea din cauza vaccinării.

6. Vaccinurile COVID-19 pot fi dăunătoare pentru făt?

Vaccinarea femeilor însărcinate împotriva COVID-19 nu are un impact negativ asupra bebelușilor lor nenăscuți. Nu există risc crescut de avort spontan dacă femeile însărcinate sunt vaccinate împotriva COVID-19. De fapt, există tot mai multe dovezi că vaccinarea ajuta la protejarea bebelușului și împotriva COVID-19.

7. Ce efecte are vaccinul asupra copilului, atunci când ce mama alăptează?

Laptele matern este hrana ideală pentru sugari. Dovezile privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la femeile care alăptează sau la sugarii lor sunt în curs de colectare. Cu toate acestea, pe baza cunoștințelor despre modul în care funcționează vaccinurile și informațiile despre vaccinurile COVID-19, este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să prezinte un risc pentru copilul alăptat. Prin urmare, este recomandat să se continue alăptarea după vaccinarea împotriva COVID-19.

8. Vaccinul poate afecta cantitatea de lapte?

Femeile care alăptează trebuie să continue să facă asta după ce au primit vaccinul. Vaccinarea nu va afecta cantitatea de lapte. Administrarea vaccinului nu trebuie să fie un impediment pentru începerea alăptării sau o cauză pentru întreruperea acesteia.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.