www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Situaţii de urgență Campanie distribuție Iodură de Potasiu Comunicat de presă 24.06.2022 - Distribuție către populație iodură de potasiu

Comunicat de presă 24.06.2022 - Distribuție către populație iodură de potasiu

Medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate va fi distribuit, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare. Lista acestora este  publicată pe pagina Ministerului Sănătății www.ms.ro și pe pagina Direcției de Sănătate Publică Neamț www.sant.ro.

Medicamentul Iodură de potasiu 65 mg comprimate este utilizat în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive și trebuie să fie administrat cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii.

Iodura de potasiu se administreaza, numai în cazuri de accidente nucleare şi, DOAR si CAND se anunţă de către autoritatea competentă, de exemplu, prin intermediul radio-ului sau televiziunii.

NU LUAŢI COMPRIMATELE PE CONT PROPRIU!

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată cu vârsta sub 40 ani.

Nu este necesară administrarea de comprimate cu iod persoanelor cu vârsta peste de 40 de ani, întrucât la această grupă de vârstă nu s-a înregistrat creşterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv.

Medicul de familie, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacie a medicamentului iodură de potasiu, dacă pacientul este eligibil.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanţii legali ai minorilor ori persoanelor lipsite de discernământ care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie şi completează, în vederea obţinerii prescripţiei, declaraţia pe propria răspundere, în faţa medicului de familie.

Pentru minori, respectiv pentru persoanele lipsite de discernământ medicul de familie eliberează, reprezentantului legal al acestuia prescripţia medicală pe numele pacientului.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie.

În cazul pierderii prescripţiei medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripţie medicală sau a reprezentantului legal, în cazul pacientului minor ori lipsit de discernământ, după caz, menţionându-se distinct pe formular “DUPLICAT”.

Aceste prevederi se aplică și pacienţilor străini şi apatrizi care, potrivit actelor normative în vigoare, au dreptul la medicamente şi/sau servicii medicale în România.

După eliberarea prescripţiei medicale, medicamentul poate fi ridicat din farmacie.

Farmaciile eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripţiei medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Farmaciile pun la dispoziţia pacientului sau a aparţinătorului, respectiv persoanei care ridică medicamentul în numele pacientului şi informaţiile privind modul de administrare.

La ridicarea medicamentului din farmacie, pacientul, ori după caz aparţinătorul, semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate.

Medicamentul se administrează în doză unică după cum urmează:

·         Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod).

·         Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod).

·         Copii cu vârsta între 1 lună - 3 ani: jumatate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod).

·         Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală şi poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.

În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

Pentru  blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50%, în cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbţia acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Trebuie luat în considerare raportul beneficiu/risc al administrării iodurii de potasiu pentru fiecare grupă de vârstă. Fătul începând cu săptămâna a 12-a, nou-născuţii şi copiii reprezintă categoriile cele mai sensibile, deoarece glanda tiroidă la indivizii tineri este încă în faza de creştere. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.

Reamintim următoarele:

În cursul zilei de 24 martie, Direcția de Sănătate Publică Neamt a primit 764.000 de comprimate de iodură de potasiu.

Nu recomandăm populației să achiziționeze comprimate de iodură de potasiu  pentru uz profilactic și nici să facă stocuri deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorității centrale de sănătate publică și în concentrația stabilită de aceasta.

Administrarea de iodură de potasiu nu trebuie considerată tratament împotriva radiațiilor ionizante întrucât nu are efect decât în cazul emisiilor cu iod radioactiv care trebuie confirmat prin măsurători dozimetrice;  iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație sau contaminare cu alte substanțe radioactive.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.