www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campanii Informare-Educare-Comunicare Arhiva Campanii IEC pentru prevenirea cancerului

Campanii IEC pentru prevenirea cancerului

Campanii IEC pentru prevenirea cancerului

Cancerul reprezinta 20 % din structura deceselor in Romania, fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare.

Conform statisticilor OMS, la nivel mondial 40 % din totalul cancerelor pot fi prevenite. Principalii factorii de risc pentru cancer asupra carora se pot efectua interventii sunt: fumatul/utilizarea tutunului, infectiile, radiatiile ionizante si ultraviolete, aportul redus de fructe si legume, consumul de alcool, inactivitate fizica, obezitate si factorii poluanti din mediu.
Cercetarile arata ca screeningul pentru cancerele colon, rect si de col uterin ajuta la prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase astfel incat acestea pot fi tratate inainte de a deveni canceroase. Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rectal si de san poate ajuta la depistarea acestor boli timpuriu, de obicei intr-un stadiu in care tratamentele ofera rezultate bune. Vaccinarea poate contribui deasemenea la reducerea riscului de cancer. Vaccinul HP ajuta la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin si a unor cancere vulvare si vaginale iar vaccinul mpotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.

Furnizarea de programe de screening, informare si servicii de indrumare accesibile pentru toata populatia Romaniei de catre autoritatile de sanatate poate reduce incidnta cancerului si a deceselor.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.