www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 21 august 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 21 august 2021

Situația Covid-19

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 19.154 cazuri COVID-19 și 98 cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2.

17.353 persoane au fost declarate și raportate ca vindecate. Au fost raportate 769 decese.

Au fost testate până în prezent 72.162 de persoane, fiind lucrate în total 200.299 teste, din care 6.590, în perioada 14-21 august.

În ultimele 7 zile, au fost înregistrate 77 cazuri noi de persoane infectate cu SARS Cov 2, din care 11 copii. Treisprezece  persoane au fost vaccinate împotriva covid-19, cu schema completa și una cu o singură doza.

În perioada 14-21 august au fost depistate și anchetate cinci focare de familie în municipiul Piatra Neamț și comunele Țibucani și Săbăoani și au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. Au fost infectați membrii ai 15 de familii.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț a ajuns, astăzi, la 13 cazuri la 100.000 de locuitori. În 21 localități valoarea incidenței cumulate în ultimele 14 zile este sub 1 caz la 1.000 de locuitori. O localitate are incidenta incidența cumulată în ultimele 14 zile peste 1 caz la 1.000 de locuitori.

În prezent, 28 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în spitalele din județ – 2 în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Până la 21 august 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 18.875 decizii de carantinare și 13.117 decizii de izolare.

Tulpina delta

Varianta Delta este extrem de transmisibilă, de aproximativ două ori mai contagioasă decât variantele anterioare.

Acolo unde este identificată varianta Delta, aceasta se răspândește rapid și intens între oameni. Începând cu 10 august, varianta Delta a fost raportată în 142 de țări și se așteaptă să se extindă în continuare.

Varianta Delta nu vizează în mod specific copiii. Există rate crescute de infecție la toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, varianta Delta este mai contagioasă decât alte tulpini și cei care nu sunt vaccinați sunt mai susceptibili de a contracta varianta Delta.

Vaccinurile COVID-19 sunt eficiente în prevenirea bolilor severe și a decesului, inclusiv împotriva variantei Delta. Dacă vaccinarea implică două doze, este important să le primiți pe ambele pentru a beneficia de protecția maximă.

Vaccinurile protejează majoritatea oamenilor de a se îmbolnăvi, dar niciun vaccin nu este 100% eficient. Persoanele vaccinate se pot infecta cu COVID-19, dar au simptome mai ușoare. Acesta este motivul pentru care, dacă locuiți într-o zonă cu incidență crescută a COVID-19, este recomandat să luați măsuri de precauție suplimentare. Dacă ați fost complet vaccinat, dar prezentați simptome de COVID-19, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a afla dacă trebuie să faceți testul.

Țineți-vă la curent cu nivelul de transmitere COVID-19 în comunitatea dumneavoastră. În general, cu cât rata de transmisie este mai mare, cu atât este mai mare riscul de expunere potențială în mediile publice.

Iată cum vă puteți proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi:

  • Evitați spațiile aglomerate și păstrați-vă distanța față de ceilalți.
  • Păstrați toate spațiile interioare bine ventilate.
  • Purtați o mască atunci când vă aflați în locuri publice în care există transmisie comunitară și unde distanța fizică nu este posibilă.
  • Spălați-vă mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau cu o frecare pe bază de alcool.
  • Vaccinați-vă. Vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente.

În județul Neamț au fost confirmate 11 cazuri cu varianta delta – 7 bărbați și 4 femei cu vârste peste 18 ani. Trei din aceste persoane au venit din străinătate – Marea Britanie și Irlanda. Două persoane au fost vaccinate cu schemă completă.

Vaccinarea împotriva Covid-19

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 153.702 doze de vaccin, din care
65,261 doza a 2-a. Au fost raportate 53 de reacții adverse locale și generale, care fac parte din categoriile frecvente și foarte frecvente.

În 85 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 9.609 persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 17 persoane cu vaccinul Pfizer. 5.740 persoane au fost vaccinate in mediul rural, în 51 de cabinete de medicina de familie.

În perioada 7-14 august au fost administrate 3.073 de doze de vaccin. 2.406 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 667 cu doza de rapel. 2.097 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 725 dintre acestea au fost vaccinate în 28 de cabinete medicale de familie.

Conform Registrului Electonic de Vaccinări, 88.151 persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 37.386 în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă, în centrele de vaccinare din județ și din țară.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 169.138 de doze de vaccin împotriva covid-19: 116.489 doze Pfizer, 13.000 doze Moderna, 11.685 doze AstraZeneca și 27.964 doze Johnson&Johnson, în 56 tranșe. Au fost distribuite până în prezent 11.079 doze de Johnson& Johnson și 30 doze Pfizer către cabinetele de medicină de familie.

Programul „Orașul vaccinează Satul”

Programul „Orașul vaccinează Satul” continuă până la data de 31 august 2021.

Echipele mobile vor efectua activități de vaccinare în următoarele localități:

  • 23.08.2021: TIBUCANI - Primarie
  • 24.08.2021: BOTESTI - Primarie, GHERAIESTI - Cămin Cultural
  • 26.08.2021: OSLOBENI, BODESTI - CIA, BODESTI - Primarie, BURUIENEȘTI, DOLJESTI - Școala, AVEREȘTI, ION CREANGA - Cabinet MF
  • 27.08.2021: SABAOANI - Cămin Cultural
  • 30.08.2021: BOGHICEA - Primarie
  • 31.08.2021: RAZBOIENI - Dispensar, BALUSESTI, ICUȘEȘTI - Primarie.

Pentru a fi imunizați, trebuie să anunțați la primării, la cabinetele medicilor de familie, asistenții medicali comunitari sau  asistenții sociali intenția de vaccinare și să vă informați cu privire la data și locația vaccinării.

Persoanele nedeplasabile, membrii familiilor și asistenții personali ai acestora pot fi vaccinați prin intermediul Caravanelor de vaccinare, anunțând serviciul de asistență socială din cadrul primăriilor. Echipele mobile se vor deplasa la domiciliul acestora, conform unui itinerar stabilit cu minim 24 de ore înainte de eveniment.

Vă puteți vaccina cu Pfizer – 2 doze sau Johnson& Johnson – 1 doză.

Veți prezinta actul de identitate sau a certificatului de naștere. În cazul minorilor este obligatorie acordarea consimțimântului informat de către părinți sau de către tutorele legal.

Săptămâna aceasta 6 echipe mobile au fost în următoarele comune: Costisa, Rediu, Sabaoani, Tamaseni, Garcina, Negresti, Dochia, Girov, Margineni, Bozieni, Podoleni, Candesti, Tazlau și au vaccinat în total 169 persoane.

Alege să te vaccinezi!

Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Nu există tratament specific pentru COVID-19. Vaccinarea rămâne în prezent singura opțiune pentru stoparea epidemiei de COVID-19 și reîntoarcerea la o viață normală.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

Nu există posibilitatea vaccinării contra cost sau a achiziționării vaccinului de la farmacie, ca în cazul vaccinului antigripal. Vaccinarea anti-COVID-19 se face doar în centre de vaccinare autorizate și în cabinete medicale de medicină de familie. 

În județul Neamț sunt operaționale 16 centre de vaccinare fixe, al căror program de lucru a fost adaptat în funcție de numărul de programări și activitatea echipelor mobile:

  1. 1 centru de vaccinare cu AstraZeneca:
    • Piatra Neamţ – „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”,
  2. 1 centru de vaccinare cu Johnson&Johnson:
    • Piatra Neamţ – „Piata Centrala Sf. Gheorghe”,
  3. 2 centre de vaccinare cu Moderna:
    • Roznov – „Scoala de arta si meserii”,
    • Bicaz – „Bloc ANL”,
  4. 11 centre de vaccinare cu Pfizer:
    • Piatra Neamt – „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, ,
    • Piatra Neamt – „Grădiniţa cu program normal Ocol”,
    • Roman – „Colegiul Tehnic Miron Costin”,
    • Tirgu Neamt – „Sală sport - Club Sportiv”,
    • Horia – „Casa fotbalistului Stadion comunal”,
    • Simioneşti, Cordun – „Căminul Cultural”,
    • Cracaoani – „Centru de zi pentru copii”,
    • Poiana Teiului – „After school”,
    • Savinesti – „Cămin Cultural”,
    • Lunca, Vinatori-Neamt – „Centru social”,
    • Zanesti – „Fost dispensar Uman”.

În Piatra Neamț și Roman sunt organizate centre de vaccinare temporare și drive-thru, în care vă puteți vaccina, fără programare, cu Pfizer sau Johnson& Johnson.

  • Piatra Neamț, la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 9.00-21.00:
    • Shopping City,
  • Roman:
    • Piața Mare, de luni până vineri în intervalul orar 7.00-11.00 și la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 8-14,
    • Roman Value Center, la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 9.00-21.00.

105 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid.

Vaccinul Johnson&Johnson este disponibil în toate centrele de vaccinare Pfizer, Moderna, AstraZeneca și la medicii de familie.

În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina și cu vaccinul Pfizer.

În centrele de vaccinare cu produsul Moderna, vă puteți vaccina, fără programare și cu vaccinul Pfizer. 

Reacții secundare ale vaccinurilor

  1. Vaccinurile COVID-19 dau, în general, reacții secundare ușoare sau medii. În cazul lor, beneficiile depășesc cu mult riscurile.
  2. Apariția reacțiilor severe se monitorizează după vaccinare timp de 15-30 de minute, pentru ca să poată fi trate și îngrijite pe loc de personalul medical.
  3. La pacienții cu antecedente alergice, timpul de așteptare după vaccinare trebuie să fie de 30 de minute.
  4. Este posibil ca reacțiile secundare apărute să fie mai frecvente sau mai intense la administrarea celei de a doua doze de vaccin.
  5. Reacțiile secundare după vaccinarea anti-COVID-19 pot fi locale (la locul injectării) sau generale (febră, frison, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, greață). Până în prezent, majoritatea reacțiilor adverse suspectate/raportate după vaccinare sunt minore și tranzitorii, și dispar în câteva zile.
  6. Unele persoane nu au efecte secundare după ce au primit un vaccin anti-COVID-19, altele pot avea reacții secundare ușoare după vaccinarea anti-COVID-19, cum ar fi durerea sau apariția unei umflături la locul injectării, durere de cap, frison, febră, etc. Aceste reacții sunt normale.
  7. Dacă o reacție secundară severă imediată (șoc anafilactic) apare după prima doză, nu trebuie administrată a doua doză din același vaccin.
  8. În cazul în care, în intervalul de 30 zile după vaccinare apar alte semne sau simptome, luați legătura cu medicul de familie. Nu înseamnă că acestea pot fi de la vaccin dar doar un cadru medical poate evalua acest lucru.
  9. Vaccinurile anti-COVID-19 nu determină infertilitate nici la femei și nici la bărbați.
  10. Raportarea reacțiilor adverse suspectate după vaccinare este esențială în pandemia de COVID 19. Aceasta se poate face pe site-ul https://www.anm.ro.

Reacțiile adverse suspectate a fi asociate cu vaccinarea împotriva COVID-19 se pot raporta online aici (https://covid19.anm.ro/), prin email la adresa RA.vaccinare.covid@anm.ro, pe fax (la numărul de telefon/fax 021 316 3497), sau prin poștă către ANMDMR (la adresa Strada Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, cod poștal 011478, București), prin completarea cu date cât mai exacte, corecte și complete a fișei pacientului, respectiv a fișei completate de personalul medical care raportează reacțiile adverse suspectate și care se pot descărca de pe pagina https://www.anm.ro.

Informații necesare completării fișei de raportare despre vaccinul administrat se regăsesc în adeverința de vaccinare pe care fiecare persoană o primește după fiecare doză de vaccin. Informații în limba română, despre vaccinurile anti-COVID-19, foarte utile și actualizate permanent, se găsesc pe platforma națională de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinuri-autorizate/.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.