www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 31 iulie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 31 iulie 2021

Situația Covid-19

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 19.006 cazuri COVID-19 și 97 cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2.

14.890 persoane au fost declarate și raportate ca vindecate. Au fost raportate 765 decese.

Au fost testate până în prezent 69.655 de persoane, fiind lucrate în total 183.222 teste, din care 4.261, în perioada 24-31 iulie.

În cursul lunii iulie au fost trimise pentru secvențiere 23 probe - cazuri reinfectate, cazuri confirmate cu istoric de călătorie în străinătate, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată la 02.07.2021.

Au fost identificate 3 cazuri de infectare cu tulpina britanică – Alpha și 5 cazuri de infectare cu tulpina Delta.  2 din cele 5 persoane sunt venite din Marea Britanie, una fiind vaccinată cu schema completă de vaccinare.

În ultimele 7 zile, au fost înregistrate 6 cazuri noi de persoane infectate cu SARS Cov 2. Doar una dintre aceste persoane a fost vaccinată împotriva covid-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț a ajuns, astăzi, la 2 cazuri la 100.000 de locuitori. În 9 localități valoarea incidenței cumulate în ultimele 14 zile este sub 1 caz la 1.000 de locuitori.

În prezent, 9 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în spitalele din județ, din care 1 în ATI.

Până la 31 iulie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 18.793 decizii de carantinare și 13.024 decizii de izolare.

Tulpina indiană (Delta)

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru  variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Datele de supraveghere raportate la OMS / Europa și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că între 28 iunie și 11 iulie 2021 varianta Delta a fost dominantă în 19 din cele 28 de țări care au raportează secvențieri.

Varianta Delta este responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă sunt eficiente față de infecția cu acest tip de tulpină: vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

Vă reamintim următoarele:

  • Respectați măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2:
    • evitarea aglomeraţiilor și a  contactului apropiat cu persoanele bolnave;
    • spălarea frecventă a mâinilor;
    • acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;
    • purtarea măștilor de protecție, în spații închise și aglomerate.
  • Dacă vă decideți să călătoriți, faceți acest lucru în siguranță - respectați măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.
  • În cazul apariției simptomelor specifice covid 19 vă rugăm să contactați medicul de familie sau să vă prezentați la cel mai apropiat spital.
  • Persoanele depistate la testarea RT-PCR sau prin utilizarea testelor antigenice rapide cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 să contacteze și să informeze medicul de familie despre starea lor de sănătate inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Pentru o evoluție favorabilă a bolii, este foarte important ca persoanele simptomatice, cu factori de risc sau cu forme medii sau severe să fie evaluate în cadrul unei unități spitalicești.
  • Anchetele epidemiologice permit identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact apropiat cu un bolnav covid, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate. Este foarte important ca în cadrul anchetei epidemiologice să fie comunicate reprezentantului Direcției de Sănătate Publică, toate informațiile solicitate și orice altă informație relevantă legată de situația în care se află bolnavul și contacții. În cazul în care în perioada de izolare sau carantină stare de sănătate se agravează sau apar simptome specifice covid 19, trebuie sunat la 112!

Vaccinarea împotriva Covid-19

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 145.240 doze de vaccin, din care
63.539 cu doza a 2-a. Au fost raportate 52 de reacții adverse locale și generale, care fac parte din categoriile frecvente și foarte frecvente.

În 81 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 7.814 persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 12 persoane cu doza 1 din vaccinul Pfizer. 4.725 persoane au fost vaccinate in mediul rural, în 50 de cabinete de medicina de familie.

În perioada 24 – 31 iulie au fost administrate 3.455 de doze de vaccin. 2.696 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 759 cu doza de rapel. 2.058 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 716 dintre acestea au fost vaccinate în 36 de cabinete medicale de familie. Nu au fost raportate reacții adverse.

Conform Registrului Electonic de Vaccinări, 79.659 persoane cu domiciliul în județul Neamț sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 155.453 de doze de vaccin împotriva covid-19: 112.313 doze Pfizer, 12.900 doze Moderna, 11.555 doze AstraZeneca și 18.685 doze Johnson&Johnson, în 54 tranșe. Au fost distribuite până în prezent 9.205 doze de Johnson& Johnson și 12 doze Pfizer către cabinetele de medicină de familie.

Unde vă puteți vaccina în județul Neamț

În județul Neamț sunt operaționale 16 centre de vaccinare fixe, al căror program de lucru a fost adaptat în funcție de numărul de programări și activitatea echipelor mobile:

  • 1 centru de vaccinare cu AstraZeneca:
    • Piatra Neamţ – „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”,
  • 1 centru de vaccinare cu Johnson&Johnson:
    • Piatra Neamţ – „Piata Centrala Sf. Gheorghe”,
  • 2 centre de vaccinare cu Moderna:
    • Roznov – „Scoala de arta si meserii”,
    • Bicaz – „Bloc ANL”,
  • 11 centre de vaccinare cu Pfizer:
    • Piatra Neamt – „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, ,
    • Piatra Neamt – „Grădiniţa cu program normal Ocol”,
    • Roman – „Colegiul Tehnic Miron Costin”,
    • Tirgu Neamt – „Sală sport - Club Sportiv”,
    • Horia – „Casa fotbalistului Stadion comunal”,
    • Simioneşti, Cordun – „Căminul Cultural”,
    • Cracaoani – „Centru de zi pentru copii”,
    • Poiana Teiului – „After school”,
    • Savinesti – „Cămin Cultural”,
    • Lunca, Vinatori-Neamt – „Centru social”,
    • Zanesti – „Fost dispensar Uman”.

În Piatra Neamț și Roman sunt organizate centre de vaccinare temporare și drive-thru, în care vă puteți vaccina, fără programare, cu Pfizer sau Johnson& Johnson:

  • Piatra Neamț, la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 9.00-21.00:
    • Kaufland Obor,
    • Shopping City,
  • Roman:
    • Piața Mare, de luni până vineri în intervalul orar 7.00-11.00 și la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 8-14,
    • Parcul Municipal, la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 9.00-21.00.

105 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid.

Vaccinul Johnson&Johnson este disponibil în toate centrele de vaccinare Pfizer, Moderna, AstraZeneca și la medicii de familie.

În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina și cu vaccinul Pfizer.

În centrele de vaccinare cu produsul Moderna, vă puteți vaccina, fără programare și cu vaccinul Pfizer.

Programul „Orașul vaccinează Satul”

Programul „Orașul vaccinează Satul” continuă.

În perioada următoare echipele mobile vor fi în următoarele localități:

  • 01.08.2021 – Pildești
  • 02.08.2021 – Cordun, Hangu, Borca
  • 03.08.2021 – Barticești, Botești, Nisiporești, Gherăești, Vânători Neamț
  • 04.08.2021 – Țimișești, Păstrăveni, Grumăzești, Romani, Bahna, Dobreni, Pipirig
  • 05.08.2021 – Oșlobeni, Bodești, Doljești, Ion Creanga
  • 06.08.2021 – Săbăoani, Făurei, Ruginoasa

Pentru a fi imunizați, trebuie să anunțați la primării, la cabinetele medicilor de familie, asistenții medicali comunitari sau  asistenții sociali intenția de vaccinare și să vă informați cu privire la data și locația vaccinării.

Persoanele nedeplasabile, membrii familiilor și asistenții personali ai acestora pot fi vaccinați prin intermediul Caravanelor de vaccinare, anunțând serviciul de asistență socială din cadrul primăriilor. Echipele mobile se vor deplasa la domiciliul acestora, conform unui itinerar stabilit cu minim 24 de ore înainte de eveniment.

Vă puteți vaccina cu Pfizer – 2 doze sau Johnson& Johnson – 1 doză.

Veți prezinta actul de identitate sau a certificatului de naștere. În cazul minorilor este obligatorie acordarea consimțimântului informat de către părinți sau de către tutorele legal.

Săptămâna aceasta 6 echipe mobile au fost în următoarele comune: Costișa, Ghindăoani, Rediu, Săbăoani, Tămășeni, Gârcina, Negrești, Pângărați, Dochia, Girov, Piatra Șoimului, Dumbrava Roșie, Mărgineni, Stănița, Țibucani, Urecheni, Văleni, Podoleni, Cândești, Tazlău și au vaccinat în total 178 de persoane.

Nu uitați!

Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

Vă puteți vaccina și fără programare. Persoanele programate au prioritate. Dacă doriți să vă vaccinați la cabinetul medicului de familie, vă rugăm să îl contactați pentru programare.

Pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care vă exprimați acordul în acest sens (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/).

La locația de vaccinare veți prezinta actul de identitate - CI, pașaport sau certificatul de naștere, în cazul în care nu ați împlinit 14 ani.

Imunizarea cu vaccinul Moderna/Spikevax a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani

De duminică, 1 august a.c., platforma de programare va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, pentru imunizarea împotriva COVID-19, cu vaccinul produs de compania Moderna.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, luni, 23 iulie a.c., acordarea extinderii indicației  vaccinului Spikevax/ Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12-17 ani. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile.

Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19/Moderna în cazul copiilor între 12 și 17 ani, iar eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați.

Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. Din data de 2 august, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel național.

Reamintim faptul că începând din 2 iunie 2021, in toate centrele de vaccinare cu produsul Pfizer pot fi vaccinați copii cu vârste între 12 și 15 ani.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.