Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială a Diabetului 2015

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială a Diabetului 2015

Slogan: „Acționezi azi, pentru sănătatea ta de maine - Controlul diabetului stă pe masa ta!”

In fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume marchează „Ziua Mondială a Diabetului”. Pentru anul 2015 activităţile de celebrare pe plan mondial au ca temă „Alimentaţia sănătoasă şi diabetul”.

Promotorii campaniei sunt: Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj.

Scopul campaniei este conştientizarea populaţiei cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.

Obiectivul propus este angajarea comunităţilor locale în promovarea unei alimentaţii sănătoase, ca factor cheie in lupta împotriva diabetului.

Statisticile OMS estimează că la nivel mondial sunt 387 milioane de persoane cu diabet zaharat.

In România, conform statisticilor naţionale, în anul 2014 existau 1.530.250 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani diagnosticate cu diabet zaharat. In acelaşi an prevalenţa naţională a diabetului zaharat a fost de 7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului, la grupa de vârstă 20-79 de ani, a fost de 17.285.

In judeţul Neamţ, în primele 9 luni ale anului 2015 s-au înregistrat 1.215 cazuri noi de diabet zaharat, faţă de 1.128 cazuri noi înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2014.

30 septembrie 2015, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, erau rămaşi 24.714 bolnavi cu diabet zaharat.

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Diabetului, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sănătăţii desfăşoară următoarele activităţi:

• miercuri, 11 noiembrie 2015:
    • postarea pe site-ul DSP Neamţ a materialelor informative referitoare la eveniment;
  • vineri, 13 noiembrie 2015:
    • activitate de informare şi educare a populaţiei organizată la Centrul medical „Biomedica” din Piatra Neamţ, str. Orhei nr. 1/scări SJU (determinarea glicemiei, măsurarea greutăţii şi a tensiunii arteriale, consiliere pentru un stil de viaţă sănătos şi distribuirea de pliante şi broşuri de educaţie pentru sănătate), orele 08,00 - 10,00;
  • sâmbătă, 14 noiembrie 2015:
    • activitate de informare şi educare a populaţiei organizată la Farmacia „Centram Mina SRL” din Roman (determinarea glicemiei, măsurarea greutăţii, consiliere pentru un stil de viaţă sănătos şi distribuirea de pliante şi broşuri de educaţie pentru sănătate), orele 08,00 - 12,00;
  • miercuri, 18 noiembrie 2015
    • activităţi de informare şi educare a elevilor Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, ora 11.00;
  • intervalul 16 - 20 noiembrie 2014:
    • distribuirea de pliante de educaţie pentru sănătate în cabinetele medicilor de familie şi în cabinetele medicale şcolare.