www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 18.11.2019 - 24.11.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 18.11.2019 - 24.11.2019

In saptamana 18-24.11.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1989, cu un numar de 44 internari, marcand o usoara tendinta de crestere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1969 cazuri cu 29 bolnavi internati). Numarul de pneumonii raportate, in usoara scadere, a fost de 339 cu un numar de 70 internari (faţă de 381 cu 83 internari saptamana precedenta).

 Din analiza pe grupe de varsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. Nu s-a inregistrat niciun caz de gripa pe teritoriul judetului Neamt in saptamana precedenta de supraveghere epidemiologica .

 In actualul sezon epidemic pana la data de 24.11.2019 au fost vaccinate antigripal 32935 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sanatatii.

 Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa.

 Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • continuarea vaccinării antigripale.

 Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației.

 În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

        Copyright © 2004-2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț.