www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare-educare-comunicare cu tema „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, martie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare-educare-comunicare cu tema „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, martie 2023

În luna martie, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, se derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”.

Ne alăturăm astfel, inițiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an, pe data de 20 martie cu scopul de a de a promova intervenții eficiente pentru sănătatea orală.

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează la copii cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală. Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

În România, 7 din 10 copii în vârstă de 6 ani examinați de medicii stomatologi școlari nu au dentiția integră și jumătate dintre ei au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic, conform rezultatelor preliminare ale procesului de supraveghere și monitorizare a stării de sănătate orală a copiilor în școli din cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru sănătate, Subprogramul Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor.

În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orale, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6-14 ani, a reieșit că aprox. 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și 49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.

Menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei de aceea, introducerea spălatului pe dinți, de la apariția primului dinte, în programul zilnic al copilului precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului sunt esențiale.

Mesaje cheie pentru preșcolari

 • Fii  mândru de zâmbetul tău!
 • Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi!
 • Periază-te minim 2 minute!
 • Mergi la mediul stomatolog de minim 2 ori pe an!
 • Cu obiceiuri sănătoase îți păstrezi dinţii sănătoşi!
 • Folosește o pastă de dinți cu fluor și o periuță cu peri moi.
 • Nu uita să periezi pe toate părțile dinților: interior, exterior și suprafețele pe care mesteci.
 • Scuipă pasta de dinți, dar nu clăti cu apă imediat după periaj. Aceasta poate îndepărta fluorul, care ajută la protejarea dinților.
 • Nu mânca niciodată după ce ți-ai periat dinții seara. Este foarte important să te culci cu gura curată.
 • Băuturile cu zahăr și snacks-urile nesănătoase îți pot caria dinții dacă le consumi prea des!
 • Medicul stomatolog  te ajută să-ți menții dinții sănătoși și curați!

La nivel județean, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va organiza activități privind problematica sănătății orale, necesitatea și oportunitatea intervențiilor preventive pentru preșcolari și încurajarea formării unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentul precoce al potențialelor probleme dentare în comunități, în mediul online, pe contul și pagina de Facebook Promovarea Sănătății DSP Neamț.

Suportul metodologic al campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”. este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.