www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, 24 martie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, 24 martie 2023

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, pe 24 martie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, urmărindu-se astfel sensibilizarea populației generale și a autorităților implicate în luarea deciziilor privind această importantă problemă de sănătate publică.

24 martie comemorează ziua în care dr. Robert Koch a prezentat, la Berlin, în anul 1882, rezultatele cercetărilor sale privind agentul patogen al tuberculozei. Descoperirea lui R. Koch a deschis drumul către diagnostic și tratament, deși medicația antituberculoasă eficientă nu a apărut decât după anul 1950.

Transmiterea bacilului Koch se face prin intermediul aerului de la omul bolnav de tuberculoză pulmonară.

Simptomele tuberculozei sunt nespecifice și de aceea orice persoană care prezintă subfebrilitate, tuse supărătoare, cu durata mai mare de 3 săptămâni, greutate la respirație, oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, transpirații, mai ales în timpul nopții, uneori hemoptizie (bolnavul scuipă sânge) trebuie să se prezinte la medic. Multe dintre persoanele care au boala  nu știu că sunt bolnave.

Mai mult, tuberculoza este o boală care se tratează și se vindecă, de aceea este important să o descoperim în stadii incipiente.

Tratamentul în tuberculoza este gratuit inclusiv pentru persoanele neasigurate.

Cu toate progresele înregistrate în ultimii 20 de ani, România încă este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual. Ultimul raport publicat în 2022 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) si Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a plasat România între cele 18 state cu prioritate ridicată pentru lupta împotriva tuberculozei din Regiunea OMS Europa și pe locul 6 ca număr absolut de cazuri anuale (după Federația Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia și Kazakhstan).

În județul Neamț, în anul 2022,  s-au înregistrat un număr de 206 de cazuri noi de tuberculoză (51 în mediul urban și 155 în mediul rural), incidență de 37,2 la 100.000 de locuitori,  în ușoară scădere față de anul 2021 în care s-au înregistrat 220 de cazuri noi de tuberculoză, (62 în mediul urban, 158 în mediul rural), incidență de 39, 4 la 100.000 de locuitori.

În privința cazurilor noi de tuberculoză la copiii cu vârsta între 0-14 ani, în anul 2022 s-au înregistrat 40 de cazuri noi (14 în mediul urban și 26 în mediul rural), comparativ cu anul 2021 când s-au înregistrat 51 de cazuri noi (13 în mediul urban și 38 în mediul rural).

Se observă că tuberculoza se menține cu valori mai ridicate în mediul rural.

Ministerul Sănătății împreună cu Direcția de Sănătate Publică Neamț, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei şi Fundația Romanian Angel Appeal implementează începând cu luna noiembrie 2022 proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului și asigurarea tratamentului adecvat.

Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei acasă, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar, prin tratarea persoanelor cu boală prevalentă și scurtarea duratei infecțiozității.

Grupul țintă este format din persoane în vârstă de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, cu prioritate persoane care vin din Ucraina, precum și cetățeni români, indiferent de statutul de asigurat.

Acțiunea de depistare activă a TB se realizează în comunități cu risc (comunități urbane sau rurale sărace, grupuri de persoane fără adăpost, comunități din zone îndepărtate sau izolate, migranţi/refugiaţi din Ucraina, alte grupuri vulnerabile sau marginalizate cu acces limitat la asistenţă medicală), prin echipe mobile organizate şi coordonate de către Direcția de Sănătate Publică.

Testul screening utilizat este recoltarea probei de spută. Testarea este gratuită!

Până în prezent au fost recoltate 1386 de probe de spută. Dintre acestea, 21 de probe au fost pozitive pentru bacilul Koch.

Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.