www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Gripa aviară

COMUNICAT DE PRESĂ - Gripa aviară

Având în vedere confirmarea prezenței virusului gripei aviare H5N1 înalt patogen la lebedele de vară găsite moarte în zona Lacul Bâtca Doamnei, recomandăm populației următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

  1. Evitați sursele de expunere ori de cate ori este posibil:
    • evitați păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță,
    • evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte,
    • evitați contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
  2. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.
  3. Nu manipulați păsări moarte.
  4. Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
  5. Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
  6. Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
  7. Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.
  8. Când preparați hrana:
    • spălați-vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
    • nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,
    • separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,
    • nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,
    • carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
    • înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
    • nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,
    • după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

În cazul în care intrați în contact cu păsările la locul de muncă, luați următoarele măsuri de precauție:

  • Folosiți echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de protecție și protecție pentru ochi. După folosire, aruncați mănușile și masca și spălați-vă mâinile cu apă și săpun.
  • Evitați să vă atingeți gura, nasul sau ochii după contactul cu păsări sau suprafețe care pot fi contaminate cu salivă, mucoase sau fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
  • Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați atins păsările.
  • Schimbați-vă hainele înainte de a intra în contact cu păsări domestice sănătoase și de a manipula păsări sălbatice, păsări sălbatice captive, păsări de crescătorie și alte păsări de companie.
  • Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

Dacă vizitați o țară străină cu focare cunoscute de gripă aviară vă recomandăm următoarele:

  • Spălați-vă mâinile des cu apă caldă și săpun, înainte și după manipularea alimentelor.
  • Folosiți ustensile diferite pentru carnea gătită și crudă.
  • Asigurați-vă că este bine gătită carnea. Nu mâncați carne de pasăre prost gătită sau crudă.
  • Evitați contactul cu păsările sălbatice și păsările de curte vii.
  • Nu mergeți la piețele de animale vii sau la fermele de păsări.
  • Nu vă apropiați și nu atingeți excrementele de păsări sau păsările bolnave sau moarte.
  • Nu aduceți păsări sălbatice, păsări de curte vii sau pene înapoi în țară.

Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp.

Persoane care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate, timp de aproximativ 10 zile, pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

Spuneți medicului dumneavoastră dacă:

  • ați călătorit recent într-o zonă afectată de gripa aviară și dacă ați fost aproape (la mai puțin de 1 metru) de păsări vii sau moarte,
  • ați intrat în contact cu păsări care au murit infectate cu virusul gripei aviare.

Virusul gripei aviare

Gripa aviară este un termen comun folosit pentru a se referi la numeroasele tipuri de virusuri gripale care de obicei infectează exclusiv păsările. Multe specii diferite de păsări sunt susceptibile la gripa aviară. Păsările de apă reprezintă o sursă de infecție cu gripa aviară, purtând în mare parte virusul fără a prezenta niciun simptom. Păsările de apă migratoare pot distribui acești viruși în regiuni geografice mari în cursul migrațiilor de toamnă și primăvară.

Introducerea virusurilor gripei aviare în fermele de păsări are loc cel mai probabil prin contact direct cu păsările sălbatice sau prin expunere indirectă, de exemplu prin material contaminat. Perioada de incubație poate varia între câteva ore și o săptămână și este de obicei estimată a fi în jur de cinci zile.

Există o mulțime de tulpini diferite de virusul gripei aviare. Majoritatea nu infectează oamenii. Dar există 4 tulpini care au provocat îngrijorare în ultimii ani: H5N1 (din 1997), H7N9 (din 2013), H5N6 (din 2014), H5N8 (din 2016).

Deși H5N1, H7N9 și H5N6 nu infectează oamenii cu ușurință și nu se răspândesc de obicei de la om la om, mai multe persoane au fost infectate în întreaga lume, ducând la o serie de decese. În februarie 2021, s-a descoperit că H5N8 a infectat un număr mic de persoane pentru prima dată, în Rusia.

În România nu au fost confirmate cazuri infectări cu virusul gripei aviare la oameni.

Majoritatea infecțiilor umane cu virușii gripei aviare, inclusiv virusurile H5N1, au avut loc după un contact prelungit și apropiat cu păsările infectate.

Pana in prezent, gripa aviara la oameni a fost foarte rara. Chiar si după contactul cu păsări infectate, vii sau moarte, riscul de infectare este foarte scăzut. Simptomele si severitatea bolii depinde de tipul virusului gripei aviare. Câteva tipuri de virus cauzează boli ușoare, de obicei conjunctivita, dar, persoanele care intra in contact cu tipul de virus H5N1 se pot îmbolnăvi grav si din toate cazurile confirmate de laboratoare, aproximativ jumătate din pacienți au decedat

Nici o răspândire comunitară a acestui virus nu a fost identificată vreodată.

Răspândirea virusurilor gripei aviare de la o persoană infectată la un contact apropiat este foarte rară și, atunci când s-a întâmplat, s-a răspândit doar la câteva persoane.

Semne și simptome ale infecției cu virusul gripei aviare la oameni

Persoanele care prezinta gripa aviara cauzata de virusul H5N1 au febra (peste 38ᵒ C), si simptome tipice gripei: tușesc, le curge nasul, durere in gat, dureri musculare si probleme respiratorii. Diareea poate apărea in stadiul timpuriu al bolii, dar si cu o săptămână înaintea celorlalte simptome. De asemenea, persoanele infectate pot avea dureri de stomac, stări si voma si dureri de cap. Dacă simptomele se vor agrava este necesara internarea in spital.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.