Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Screening pentru cancerul de col uterin în județul Neamț - octombrie 2021

Direcția de Sănătate Publică Neamț în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași, și asistenții medicali comunitari din județ derulează începând cu luna octombrie proiectul ONCOPREV – FII RESPONSABILĂ DE SĂNĂTATEA TA! PREVENȚIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE COL UTERIN.

Proiectul urmărește sprijinirea grupului țintă, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile care vor beneficia de programe de sprijin (screening) – in vederea facilitării participării acestora la tratament (ex. consiliere psihologică, peer-to-peer suport și alte servicii adaptate și necesare).

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, constă în testarea gratuită prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou a populației feminine.

Vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolaou normale.

Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Înscrierile pentru screening se fac la asistentul medical comunitar din localitate și în funcție de numărul de persoane care doresc să participe, se va stabili, împreună cu persoana de contact de la IRO Iași, data și locația evenimentului.