Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială a Diabetului, 14 noiembrie 2022

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială a Diabetului, 14 noiembrie 2022

TEMA: EDUCAȚIE PENTRU A PROTEJA ZIUA DE MÂINE!

În fiecare an la 14 noiembrie este sărbătorită „Ziua Mondială a Diabetului”, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre.

„Ziua Mondială a Diabetului” a fost stabilită în 1991 de către Federaţia Internaţională de Diabet şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns la preocupările crescânde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul.

Accesul la educația pentru diabet este punctul central al celui de-al doilea an al temei Ziua Mondială a Diabetului 2021-2023.

Campania are ca scop creşterea cunoștințelor populaţiei cu privire la:  factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres) și la simptomele de debut ale bolii (sete excesivă, urinări frecvente, foame exagerată, infecții frecvente, răni care se vindecă foarte greu, oboseală, amorțeli şi furnicături la nivelul mâinilor) precum şi încurajarea diagnosticării precoce, precum și prevenirea sau amânarea în timp a apariţiei complicaţiilor.

Strategia globală privind dieta, activitatea fizică și sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaționale pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate și persoanele supraponderale.

În judeţul Neamţ, în anul 2021 s-au înregistrat 2236 de cazuri noi de diabet zaharat (1082 cazuri în mediul urban și 1154 cazuri în mediul rural) din care: 674 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 1562 cazuri de diabet zaharat non-insulinodependent, în creștere față de anul 2020, când  au fost înregistrate 1580 cazuri noi de diabet zaharat (663 cazuri în mediul urban și 917 cazuri în mediul rural) din care: 390 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 1190 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.

În anul 2021 s-au înregistrat 4 cazuri noi de diabet zaharat la copii cu vârsta între 0-14 ani, față de 2 cazuri noi de diabet zaharat la copii în anul 2021.

La 31 decembrie 2021, erau rămaşi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ 32.961 bolnavi cu diabet zaharat din care 6876 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 26.085 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.

În primele 9 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 1.639 cazuri noi de diabet zaharat din care: 288 cazuri de diabet zaharat insulino-dependent şi 1.351 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.

La 30 septembrie 2022, erau rămaşi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ 34.084 bolnavi cu diabet zaharat din care 7.133 cazuri de diabet zaharat insulinodependent şi 26.951 cazuri de diabet zaharat  non-insulinodependent.

Mesaje cheie

• Diabetul este o afecțiune ce  poate pune viața în primejdie!
  • Diabetul este una dintre cauzele majore de deces prematur!
  • La nivel global,  la  fiecare 10 secunde 2 persoane sunt diagnosticate cu diabet!
  • În multe situații diabetul poate fi prevenit !
  • Un bun management al afecțiunii poate preveni sau întârzia apariția unor complicații!
  • O îngrijire adecvată  pentru diabet permite o viață normală !